Στις Ιαματικές πηγές κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και άλλων θεοτήτων. Υδροθεραπευτήριο υπήρχε εκεί κατά την Αρχαιότητα στους Ρωμαϊκούς χρόνους και μετέπειτα όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα ερείπια Ρωμαϊκών Λουτρών.
Τοποθεσία - Περιγραφή
Οι ιαματικές πηγές Κάστρου Κυλλήνης βρίσκονται επί της βορειοδυτικής παραλίας της Πελοποννήσου, η οποία ανήκει στο νομό Ηλείας και ακριβώς απέναντι από τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Κυλλήνης είναι μέσα στην αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κάστρου, βρίσκονται νοτιοδυτικά του χωριού καθώς και του φρουρίου Χλεμούτσι, και απέχουν 6 χιλιόμετρα από την Κυλλήνη και 85 χιλιόμετρα από την Πάτρα.
Η ονομασία Κυλλήνη δόθηκε στα Λουτρά επειδή η Κυλλήνη που απέχει έξι χιλιόμετρα από το Κάστρο, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και ως λιμάνι και ως οικισμός.
Οι πηγές βρίσκονται μεταξύ δύο λοφοσειρών (αμμώδεις ως επί το πλείστον) και οι οποίες σχηματίζουν κοιλάδα ανοιγόμενη προς τη θάλασσα σε απόσταση 330 μέτρων. Η περιοχή των Λουτρών παρουσιάζει πυκνή βλάστηση και με αιωνόβια δέντρα κυρίως ευκαλύπτους που φυτεύτηκαν τα έτη 1890-1892, μεταφερθέντες από την Γαλλία με την φροντίδα της εταιρείας ΣΠΑΠ που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των Λουτρών.
Tα Λουτρά Κυλλήνης αποτελούσαν ανεξάρτητο συνοικισμό μέχρι το έτος 1912. Μετά την αναγνώριση των Δήμων και Κοινοτήτων με το οποίο το χωριό Κάστρο αναγνωρίσθηκε ως Κοινότητα, ταυτόχρονα ο συνοικισμός των Λουτρών Κυλλήνης αποτέλεσε μέρος της Κοινότητας Κάστρου. Μετά την εφαρμογή του Καποδιστριακού νόμου 2539/1997 το Δ.Δ. Κάστρου αποτέλεσε ενιαία μονάδα του νεοσύστατου Δήμου Κάστρου-Κυλλήνης. Παραμένει δε η ονομασία Λουτρά Κυλλήνης γιατί έτσι είναι γνωστά παγκοσμίως και προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης.
Η μετάβαση στην Λουτρόπολη εξασφαλίζεται με αυτοκίνητο από Λεχαινά -Κάστρο - Λουτρά και από Βαρθολομιό - Λουτρά ή από Κυλλήνη - Κάστρο -Λουτρά.
Σύντομο Ιστορικό
Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 - επί Χαριλάου Τρικούπη - άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η εταιρεία ΣΠΑΠ, αξιοποιώντας τα Λουτρά προέβη στην κατασκευή υδροθεραπευτικού καταστήματος με μεγάλη αίθουσα αναμονής, με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ως και εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ως και ιδιαίτερους ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους κ.λπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν και μόλις το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού) με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 η έκταση των Λουτρών ενοικιάσθηκε στον Δασκαλαντωνάκη Νικόλαο για 46 έτη όπου χτίστηκαν και λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και πολυτελή ξενοδοχεία.
Θεραπεία παθήσεων στα Λουτρά του Δήμου Κάστρου - Κυλλήνης
Είδη θεραπείας :
Ποσιοθεραπεία
Ρινόπλυση
Ατομική Εισπνοή
Ομαδική Εισπνοή
Λουτρό (υδροθεραπεία)
Λασποθεραπεία
Νοσήματα δέρματος (δερματοπάθειες) Υδροθεραπεία:
Έρπης
Ακμή (νεανική)
Έκζεμα (όχι όλων χων ειδών και αιτιολογιών)
Πυτιριάσεις κ.λ.π.
Πέμφυξ, κνήφη, έκθυμα
Ρευματισμοί (μυϊκοί, αρθριτικοί), νευραλγίες, ημικρανίες, πρωσαπαλγίες κλπ.
Χρόνιος γαστρικός κατάρρους του πεπτικού σωλήνα
Δυσπεψίες, γασχραλγίες
Κυστίτιδα
Χρόνια βλενόρροια και χρόνια σύφιλη
Αιμορροΐδες προς την χοιράδωση
Νόσοι της βλενομεμβράνης της μήτρας και του κολεού
Εντερίτιδες προερχόμενες εξ ατονίας του στομάχου ή εντέρων.
Αναιμίες και καχεξίες.
Στειρώσεις.
Χρόνιες καταρρώδεις παθήσεις
Χρόνια φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, τραχείτιδα
Άσθμα βρογχικό ή νευρικό ή αλλεργικό
Φυματίωση στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο
Ερειστικό και κινητικό σύστημα.(Λασποθεραπεία):
Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Νοσήματα των οστών
Παθήσεις του νευρικού συστήματος
Παθήσεις γεννητικών και ουροποιητικών οργάνων
Παθήσεις αγγείων και φλεγμονών