13ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
«Ο πολιτισμός μας ενώνει»


Με τον τίτλο «Ο πολιτισμός μας ενώνει», το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης συνεχίζει την μακρόχρονη πορεία του, ακόμα πιο εξωστρεφές με την λήξη του να προγραμματίζεται να γίνει στην Ρώμη τον Οκτώβριο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ, για το έτος 2024, εγκαινιάζει νέες συνεργασίες, όπως με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, με το Ίδρυμα Γκαίτε,  το Ελληνικόν Ειδύλλιο υπό την Δ/νση του κ. Ανδρέα Ντρέκη, το Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού και το 2ο Γυμνάσιο Πύργου υπό την Δ/νση της κ. Μπαντούνα Μαρίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μάλιστα , πραγματοποιήθηκε και η πρεμιέρα για το 2024, με την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 19 Μαΐου, με την παιδική χορωδία της Σχολής Χορωδιακής Τέχνης Μονάχου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Maksim Matsiushenkau, την παιδική χορωδία του 2ου Γυμνασίου Πύργου υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση και μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού υπό την διεύθυνση του μαέστρου π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου. Σε αυτήν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα σε είδη μουσικής όπως εκκλησιαστική,  παραδοσιακή και λαϊκή από την Ελλάδα, Γερμανία, Μεξικό και Λευκορωσία.
Ακόμη, συνεργάζεται  με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, δημιουργώντας το 1ο Θερινό Σχολείο προφορικής και δημόσιας ιστορίας.
Επίσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας προγραμματίζεται μια υπέροχη μελωδική βραδιά πανσελήνου τον Αύγουστο στο Κάστρο Χλεμούτσι. Εντάσσει την λαογραφία σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, συνδιοργανώνοντας για πρώτη φορά εκδήλωση αναφερόμενη στον κύκλο ζωής των ανθρώπων,  δηλαδή τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής σχετικά με την γέννηση, τον γάμο και την κοίμηση.
Συνεχίζει τα μουσικά αφιερώματα όπως, στο ρεμπέτικο τραγούδι,  με αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, με τον  Σπύρο Δελέγκο εθνομουσικολόγο  - καθηγητή μουσικής έμμισθο διδακτορικό ερευνητή στην Μουσική Ακαδημία Sibelius του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι και τους Γιώργο Γκριζιώτη, , Ανδριάννα Τσαγκάρη και Δημήτρη Σαρρή, καθώς και στην μουσική δωματίου, με την Λουκία Βαλάση και τον DJ Doc και στη ροκ  μουσική με τον Tomi Yosi και τους Route 55.
Επαναφέρει τις θεατρικές παραστάσεις, όπως με τον θίασο του Αλμπέρτο Εσκενάζυ, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον θίασο «Υπερφωτισμένοι» και τέλος αφιερώνει ένα θεατρικό μονόλογο με τίτλο « Τα λόγια της πλώρης», σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου, έξωθεν της ιστορικής οικίας του Λεχαινίτη πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα, στα Λεχαινά.
Προσθέτει στο πρόγραμμά του την γευσιγνωσία της Ηλείας με τον mixologist Κων/νο Βλάση.
Τέλος, πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ρώμη, όπου παρουσία της ομογένειας , θα πραγματοποιηθούν μια συναυλία της μεικτής χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων υπό την Δ/νση της κ. Σακκά Κωστούλας, με αφιέρωμα στην ελληνική και ιταλική μουσική, καθώς και μία έκθεση φωτογραφίας με τα αξιοθέατα του Δήμου ,αλλά και της Ηλείας στο σύνολο. Επίσης θα επιχειρήσει ν’ αναδείξει την τοπική  γαστρονομία, με τον συμπατριώτη Σεφ Θανάση Σταθόπουλο.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, ανέφερε:  «Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ σε επίπεδο Νομού, που ταξιδεύει τοπικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα στο εξωτερικό, έχοντας την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική του αξία και τη σπουδαιότητα των σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό, κάνοντάς το ένα κοινωνικό γεγονός που αγκαλιάζει όχι μόνο το Δήμο, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια . Ως ταυτότητά του έχει, αφενός την ενεργοποίηση των νέων  ανθρώπων και αφετέρου την συνέχιση της παράδοσης να χαρίζει ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους όσους παρακολουθούν τις συναυλίες του, τις θεατρικές παραστάσεις και τέλος τα συνέδρια και τις ημερίδες του. Κάθε χρόνο νέα σχήματα,  περισσότερα και καλύτερα, από όποιο σημείο χτυπάει η μουσική καρδιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, κάνουν το Διεθνές Φεστιβάλ ένα αναντικατάστατο κομμάτι στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας».

Στην συνέχεια η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Κακαλέτρη, τόνισε: «Το Διεθνές Φεστιβάλ έχει ως σκοπό την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και φιλικών δεσμών ανάμεσα στα ξένα και ελληνικά μουσικά σχήματα που συμμετέχουν, τη δημιουργία δικτύου, την επικοινωνία μέσα από τη συνεργασία και τη μουσική, την προώθηση καινοτόμων μοντέλων συνεργασίας με αντικείμενο την τέχνη και τους νέους, τη νεανική, καλλιτεχνική, ερασιτεχνική δημιουργία στον ελεύθερο χρόνο, τη δυνατότητα της πραγματοποίησης προγραμμάτων ανταλλαγών και τη σύνδεσή τους με αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού».

Ο Γεώργιος Σαραντόπουλος που έχει την επιμέλεια του προγράμματος, έδωσε έμφαση στην σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ  εξελίσσει την θεματολογία του, καθώς και τις συνεργασίες του. Στηρίζεται αποκλειστικά στην ανάδειξη τοπικών ερασιτεχνικών και μη, καλλιτεχνών με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών, τουριστικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και τέλος ανανεώνει την θεματολογία του , ώστε να μετατρέπεται σε ένα εξωστρεφές εργαλείο στα χέρια του Δημάρχου. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες η αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Κι αυτό είναι η απόδειξη της σοβαρότητας του προγράμματος και της δουλειάς που πραγματοποιείται».

Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Αναλυτικά:
17/07/2024 έως και 21/07/2024: Ώρα Έναρξης 09:00 π.μ. Αποθήκες πρώην ΑΣΟ στα Λεχαινά. : 1ο  Θερινό Σχολείο Προφορικής και Δημόσιας Ιστορίας με θέμα: «Αρχειακή Τεκμηρίωση και Κινηματογραφική Καταγραφή». Συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τον Όμιλο Φίλων Βιβλιοθήκης Λεχαινών.
Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να εισάγει τις εκπαιδευόμενες και τους εκπαιδευόμενους στις θεωρίες και τη μεθοδολογία της προφορικής και γραπτής ιστορίας. Μέσα από εισηγήσεις, επισκέψεις και πρακτικές ασκήσεις, θ‘ αναδειχθούν οι σύνθετες προσεγγίσεις για τη μελέτη του τοπικού παρελθόντος, μέσα στα ευρύτερα ιστορικά του συμφραζόμενα. Είσοδος δωρεάν.
2)   17/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30. Κάστρο Χλεμούτσι: Αφιέρωμα στην μουσική δωματίου με την Λουκία Βαλάση και τον DJ Doc. Είσοδος δωρεάν.
3)  18/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30. Κάστρο Χλεμούτσι: Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και συγκεκριμένα, στον Μάρκο Βαμβακάρη με τους Γιώργο Γκριζιώτη, Σπύρο Δελέγκο, Ανδριάννα Τσαγκάρη και Δημήτρη Σαρρή. Είσοδος δωρεάν.
4) 20/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30. Σινέ Ρόδον Σταφιδόκαμπος: Θεατρική παράσταση με την μαύρη κωμωδία του συμπατριώτη μας Γιάννη Γαλανόπουλου με τίτλο « Αλυσίδα» , από την θεατρική ομάδα  «Υπερφωτισμένοι». Είσοδος δωρεάν.
5) 23/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30.  Σινέ Ρόδον Σταφιδόκαμπος: Συναυλία της πολυφωνικής από την Γερμανική Χορωδία Bemligken. Είσοδος δωρεάν.  
5) 28/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30. Κάστρο Χλεμούτσι: Θεατρική παράσταση με τίτλο « Στέλλα Βιολάντη» με τον θίασο του Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Είσοδος δωρεάν.
6) 30/07/2024: Ώρα έναρξης: 21:30. Έξωθεν της ιστορικής οικίας του Λεχαινίτη πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα στα Λεχαινά. Θεατρικός μονόλογος με τίτλο « Τα λόγια της πλώρης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Βαρβαρέσου και ερμηνεία Σαμψών Φύτρου, ο οποίος βασίζεται στα κείμενα του πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα. Είσοδος δωρεάν.
7) 31/07/2024: Κουνουπέλι. Ώρα Έναρξης 22:00: Γευστικός πολιτισμός της Ηλείας. Εξαιρετικά ποτά και αποστάγματα θα είναι διαθέσιμα για γευσιγνωσία σε spirit και cocktail bar. O συμπατριώτης μας mixologist Κων/νος Βλάσης ετοιμάζει καινοτομίες , δημιουργώντας αποκλειστικά τοπικά αποστάγματα και ποτά. Είσοδος δωρεάν.
8) 17/08/2024: Σινέ Ρόδον Σταφιδόκαμπος. Ώρα Έναρξης 22:00: Αφιέρωμα στη ροκ μουσική. Ο συμπατριώτης μας Tomi Yosi με την μπάντα του από την Ανδραβίδα, θα παρουσιάσουν μια ροκ μουσική πανδαισία. Είσοδος δωρεάν.
9) 19/08/2024: Ώρα έναρξης: 22:00. Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Κάστρο Χλεμούτσι: Αφιέρωμα στα τραγούδια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με τα Χρώματα της Ήλιδας.  Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είσοδος δωρεάν.
10) 23/08/2024: Κουνουπέλι. Ώρα Έναρξης 22:30: Αφιέρωμα στη ροκ μουσική με τους Route 55, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είσοδος δωρεάν.
11) 21/09/2024: Ώρα Έναρξης 19:00: Λιμάνι Κυλλήνης. Συναυλία της χορωδίας « Οι Δάφνες» της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφιέρωμα στην Μικρασιατική Μουσική. Συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ιερά Μονή Βλατάδων, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το Λύκειο Ελληνίδων και την Μεικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Είσοδος δωρεάν.
12) 21/09/2024: Ώρα Έναρξης 20:00: Ιερά Μονή Βλαχερνών. Αφιέρωμα στην λαογραφία με το δρώμενο του κύκλου της ζωής του ανθρώπου (γάμος), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ιερά Μονή Βλατάδων, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το Λύκειο Ελληνίδων και την Μεικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων. Συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησης λόγω της ιερότητας του χώρου. Είσοδος δωρεάν.
13) 08/10/2024: Ώρα Έναρξης 12:00 Ρώμη. Αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης. Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρώμης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πύργου, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ιερά Μονή Βλατάδων, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το Λύκειο Ελληνίδων, την Μεικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων και την Ελληνική Κοινότητα Ρώμης. Μουσική συναυλία της Μεικτής Χορωδίας Λυκείου Ελληνίδων υπό την διεύθυνση της κ. Σακκά Κωστούλας, αφιερωμένη στα μουσικά αντιδάνεια Ελλάδας- Ιταλίας. Επίσης θα ακολουθήσει εκδήλωση για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας του Νομού Ηλείας από τον συμπατριώτη Σεφ Θανάση Σταθόπουλο.
14) 09/10/2024: Βατικανό. Ώρα 10:00 π.μ. – 11:00 π.μ.: Συνάντηση με τον Αγιώτατο Πάπα της Ρώμης. Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στον Νομό Ηλείας το 2025 στο πλαίσιο της ανάμνησης των 1700 ετών από την Ά Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας . Συνεργασία με τους Δήμους Πύργου Ηλείας, Αρχαίας Ολυμπίας, Crotone, Squilatse, Cira Marino, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και την Ιερά Μονή Βλατάδων.
 Λήξη 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.